YENİ NESİL SORULAR VE SORU HAZIRLAMA TEKNİKLERİ

YENİ NESİL SORULAR VE SORU HAZIRLAMA TEKNİKLERİ

Okulumuzda yeni nesil sorular ve soru hazırlama teknikleri hakkında çalıştay yapıldı.

08.03.2023 279

       Okul Rehber Öğretmeni Sevda UÇAR KIZILYILDIRIM, okulumuz öğretmenleriyle yeni nesil soru hazırlama teknikleri ve soru hazırlarken dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgi olarak bir çalıştayı gerçekleştirildi.

       Son birkaç yıldır hayatımızda olan bir kavram aslında yeni nesil sorular.Bu soruların, eski tip sorulardan farkı, sadece çok uzun olmaları değil elbette. Aynı zamanda çözülebilmeleri için ezber bilgiye ihtiyaç duyulmaması, herhangi bir insanın sadece düşünme ve yorum yapma becerilerini kullanarak bu soruların çözümüne ulaşabilmesi gerekiyor. Yani önceden ezberlenmiş ancak özümsenememiş bilgilerle analitik düşünmeden, çıkarım yapmadan bu soruları çözebilmek mümkün olmamalı. Yeni nesil Türkçe, matematik ya da fen bilimleri sorusu hazırlamak için artık günlük hayattan örnekler ve kurgular kullanılıyor. Bir matematik sorusunda dahi artık sadece işlem sorulmuyor. Hatta mümkün olduğunca az işlem yaptırılmaya çalışılıyor. Nasıl olabilir, dediğinizi tahmin ediyorum ancak yayınlanan örnek sorulara, kazanım testlerine ve çıkmış sorulara bakarak bu konudaki merakınızı giderebilirsiniz. O örneklerde de göreceğiniz gibi artık dümdüz bir bilgi sorusunun merkezi sınavlarda yeri yok. 

       Hatta Türkçe soru yazma teknikleri ile ilgili konuşacak olursak fark etmişsinizdir ki artık dil bilgisi soruları bile bilgiye dayalı değil. Öğrencinin soruyu çözmek için ihtiyaç duyacağı bilgiyi, biz zaten sorunun öncülünde tanım olarak veriyoruz. Tıpkı merkezi sınavlarda olduğu gibi. Öğrenciden beklenen ise verilen bu bilgiyi yorumlayarak soruyu çözebilmesi. 

       Her ne kadar yeni bir durum olduğu için yazarları ve öğrencileri zorlasa da aslında bu uygulama, düşünme becerilerinin gelişmesi açısından son derece faydalı. Bizde bundan dolayı rehber öğretmenimiz önderliğinde çalıştayımızda gerekli değerkendirmeleri yaptık.

08-03-202308-03-2023